ROMAERO și SIKORSKY, parte a grupului Lockheed Martin, au prezentat, în cadrul Black Sea and Balkans Security Forum, avantajele operaționale și economice ale elicopterului BLACK HAWK

În perioada 12-14 iunie 2019, Constanța a fost gazda unuia dintre cele mai importante evenimente regionale dedicate analizei și dezbaterilor asupra riscurilor de securitate din regiunea Balcanilor și a Mării Negre. “Black Sea and Balkans Security Forum”, organizat de New Strategy Center în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Universitatea Ovidius din Constanța și Primăria Municipiului Constanța a reunit, la cea de-a treia ediție, peste 600 de invitați, experți internaționali în domeniul securității și oficiali de rang înalt din țară și din străinătate.

 

Un punct important pe agenda evenimentului a fost reprezentat de discuțiile privind necesitatea consolidării relației euroatlantice, ca o garanție a stabilității în regiune și în Europa. În acest context, poziția geografică conferă României responsabilitate extinsă privind securitatea la granița de est a NATO.

 

Alocarea unui procent de 2% din PIB pentru apărare, conform consensului la nivelul alianței, și înzestrarea la standarde a forțelor sistemului de apărare deschide noi perspective pentru dezvoltarea industriei românești de apărare, prin parteneriate industriale cu mari companii internaționale din domeniu și transfer de tehnologie de ultimă generație.

 

O astfel de oportunitate pentru România este și parteneriatul dintre ROMAERO, cea mai mare companie românească de stat din industria aerospațială și de apărare, și compania americană SIKORSKY, parte al grupului Lockheed Martin, pentru echiparea și întreținerea elicopterului multi-rol și multi-misiune BLACK HAWK.

 

În cadrul evenimentului, directorul general ROMAERO, Remus Vulpescu și Dan Bedoya, International Business Development Manager, SIKORSKY, au prezentat beneficiile programului BLACK HAWK pentru România atât din punct de vedere economic, pentru industria românească și forța de muncă autohtonă, cât și din punct de vedere operațional, după un model consacrat pentru siguranță maximă în aprovizionare în favoarea Forțelor Sistemului Național de Apărare.

 

BLACK HAWK, cel mai răspândit elicopter multi-rol și multi-misiune din lume,  ar urma să fie echipat de ROMAERO atât pentru misiuni militare, cât și pentru operațiuni de căutare și salvare, servicii medicale de urgență, comandă și control sau transport oficial. Totodată, parteneriatul prevede și efectuarea, de către compania de stat, a lucrărilor de mentenanță, pe durata întregului ciclu de viață, care se ridică la 30 ani. Elicopterele din familia BLACK HAWK vor fi utilizate, conform unei decizii oficiale, de către Forțele Americane până în anul 2070.

 

România ar urma, astfel, să găzduiască primul centru regional de echipare și mentenanță BLACK HAWK, valorizând capacitățile logistice ale bazei de mentenanță ROMAERO și experiența specifică a companiei în întreținerea de aeronave produse de Lockheed Martin, compania având o experiență de peste 15 ani în procurarea de echipamente și servicii de pe piața SUA, pentru aeronave militare. Centrul regional va putea deservi inclusiv elicoptere aflate în baze NATO sau în dotarea altor state din regiune. Concretizarea parteneriatului industrial deschide noi perspective de colaborare pentru România, nu doar peste ocean dar și în interiorul Uniunii Europene, Polonia găzduind cea mai importantă unitate de producție a elicopterelor BLACK HAWK, după Statele Unite.

Documente

  1. ROMAERO – Lockheed Black Hawk → Descarcă fișierul