ROMAERO va participa la susținerea avioanelor de luptă multirol tip F-16, în România

↵ Înapoi

BUCUREȘTI, Romania, 12 septembrie 2023 – România ar putea găzdui un nou Centru de Mentenanță și Suport Logistic destinat aeronavelor F-16 „Fighting Falcon”, conform unui Memorandum de Înțelegere semnat astăzi la București, în prezența ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, între compania norvegiană KONGSBERG și ROMAERO S.A. Documentul va contribui la dezvoltarea industriei aerospațiale românești, având un impact economic semnificativ la nivel național și regional.

În cadrul colaborării bilaterale între firmele specificate, noul Memorandum de Înțelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialiști cu înaltă calificare, programe educaționale bazate pe tehnologie de vârf, oportunități de cercetare și dezvoltare și beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei românești. De asemenea, noua colaborare ar putea conduce la executarea de către ROMAERO a operațiunilor de mentenanță de nivel intermediar și complex, cât și de suport logistic pentru avioanele F-16 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Ulterior, capabilitatea nou înființată ar putea asigura suportul operațional și pentru alte aeronave F-16 aparținând statelor din Europa Centrală și de Est.

KONGSBERG este o companie deținută majoritar de guvernul norvegian, restul acțiunilor sale fiind tranzacționate la Bursa de Valori din Oslo. Partenerul norvegian este singurul centru autorizat din afara SUA pentru F-16 la nivel „Depot”. Compania poate să dezvolte o capabilitate unică de mentenanță și reparație F-16, care să includă industria aerospațială și de apărare locală, în sprijinul Forțelor Aeriene Române. În funcție de ceea ce se va decide la nivelul Guvernului României, KONGSBERG dorește să demareze discuțiile și negocierile pentru a perfecta cu ROMAERO, un parteneriat de lungă durată. În acest context se dorește și perfectarea unui Acord în privința formatului relevant de contractare, benefic ambelor părți.

 

 

„Suntem încântați că am semnat un Memorandum de Înțelegere care facilitează un acord de lungă durată cu ROMAERO și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu industria românească pentru a dezvolta servicii și a sprijini programele de siguranță și securitate ale țării”, a declarat Atle Wøllo, Președintele Kongsberg Aviation Maintenance Services.

ROMAERO deține atât experiența în întreținerea de aeronave militare integrate de Lockheed Martin, cât și infrastructura necesare pentru a deservi aeronavele F-16, iar între Guvernul României și Guvernul Norvegiei există deja un Acord privind livrarea unor aeronave de tipul specificat, provenite din flota Forțelor Aeriene Regale Norvegiene.

„Acest Memorandum este dovada implicării noastre efective pentru îndeplinirea angajamentului României de a-și consolida capacitățile de interoperabilitate civilă și militară în Uniunea Europeană și pe flancul estic al NATO, punând în valoare cei mai buni specialiști în domeniu”, a declarat Bogdan Costaș, Directorul General al ROMAERO.

Cooperarea ROMAERO cu KONGSBERG reprezintă atât o recunoaștere a experienței companiei românești, de peste 100 de ani în aeronautică, cât și a relației strânse de colaborare cu celelalte companii naționale din industrie. Acest demers va contribui la reunirea forței de muncă naționale calificate din acest domeniu, a infrastructurii educaționale și a facilităților disponibile, astfel încât vor fi așezate și premisele conlucrării eficiente cu toate companiile autohtone de profil.

 

 

Despre KONGSBERG

Cu sediul în Kjeller, Lillestrøm (Norvegia), KONGSBERG Aviation Maintenance Services – KAMS – furnizeaza servicii de întreținere, reparații și modificare pentru aeronave, elicoptere, componente și echipamente de teren Forțelor Armate Norvegiene și altor organizații militare și civile.

Pentru informaţii suplimentare, vă invităm să vizitaţi paginile web: www.kongsberg.com și www.kongsbergams.com.


sursa: www.economie.gov.ro